kwaliteit en duurzaamheid

Tuinartikelen.eu is voor alle producten altijd op zoek naar de beste kwaliteit, zodat wij onze klanten ook goede garanties kunnen geven.

Kwaliteit

De kwaliteit van de door ons geleverde producten moeten zoals eerder gezegd goed zijn. Daarom worden onze producten beschermd tegen slechte invloeden van buitenaf. Er zijn vele middelen van bescherming ofwel verduurzaming van producten. De meest bekende voor staalproducten zijn verzinken en poedercoaten in het zo genoemde duplex systeem. Hieronder zult u een beschrijving krijgen van de behandelingsmethode voor onze siersmeedproducten.

Thermisch volbad verzinken

Staal kan tegen inwerking van corrosie worden beschermd door het te verzinken. Dit wordt ook wel verduurzamen van staal genoemd. Een dun laagje zink verlengt de levensduur van staal enorm. Bij het verzinken ontstaan laagjes zink/ijzerlegering met als toplaag een laagje zuiver zink. Zelfs bij beschadigingen tot op het staal biedt deze zuivere zinklaag een (kathodische) bescherming en voorkomt vroegtijdige roestvorming.

Procedure

Het te verzinken staal ondergaat eerst een nauwkeurige voorbehandeling.
Alle vuil-, olie- en vetresten worden verwijderd door diverse spoelingen in baden. Vervolgens worden alle onderdelen in een bad met verdunde zoutzuuroplossing gebeitst om roest en walshuid te verwijderen.
Daarna volgt een fluxbad. Het verdunde zinkammoniumchloride
(flux-)oplossing vormt een dun laagje dat bij het verzinkproces de verbinding (vergelijkbaar met S39 bij solderen) van het zink met het staal bevordert.
Nadat het fluxlaagje gedroogd is, worden alle delen in een zinkbad, dat een temperatuur heeft van ca. 450° Celsius, ondergedompeld. Dit dompel proces heet dan ook volbad thermisch verzinken. In het zinkbad verbindt het vloeibare zink zich met het staal en vormt drie legeringslagen. Als de onderdelen uit het zinkbad worden gehaald, vormt zich nog een toplaagje zuiver zink.
Na het zinkbad volgt een afkoeling en worden de verzinkte delen aan een nauwkeurige inspectie onderworpen en poedercoating gereed gemaakt.

Poedercoating

Als de producten poedercoating gereed zijn gemaakt dan worden ze getransporteerd naar de poedercoaterij waar zij alvorens te worden gepoedercoat weer een aantal voorbehandelingen moeten ondergaan. Deze behandelingen zijn nodig om onze producten schoon te maken en hechting voor de definitieve poedercoating te bereiken.

ProcedureAls het verzinkte staal binnenkomt wordt het eerst een aantal malen gespoeld om vuiligheid te verwijderen van de laag zink. Vervolgens wordt het gebeitst. Dit houdt in dat het verzinkte product in een zuurbad wordt ondergedompeld waardoor de ontstane zinkoxide worden verwijderd en er wederom een zuivere zinklaag zichtbaar is. Het verzinkte product wordt gebeitst omdat er geen optimale hechting kan worden bereikt op een geoxideerde ondergrond. Na het beitsen wordt het wederom gespoeld om de zuren weer weg te spoelen. De volgende chemische behandeling is het zogenaamde
6-waardig geel chromateren. Deze chemische opruwing geeft het product een extra beschermend laagje en maakt het oppervlak ruw om optimale hechting te bewerkstelligen. Chromateren is een veel betere variant dan stralen omdat het product niet wordt aangetast.
Na het chromateren worden de producten met demi-spoelwater nagespoeld en gaan vervolgens op ongeveer 60° à 70° Celsius de oven in om te drogen.

Als deze complete voorbehandeling is doorlopen, dan pas is het product klaar om te worden gepoedercoat. Onze producten krijgen standaard twee verschillende poedercoat- behandelingen. De eerste laag is een epoxy coating. Dit epoxy poeder is luchtdicht en omsluit het opgeruwde verzinkte staal optimaal. Als de epoxy coating op het materiaal is aangebracht gaat het direct de oven in op ongeveer 180° Celsius. Tijdens de gang door de oven wat flink wat tijd in beslag neemt, gebeurt het volgende. De poedercellen van de epoxy barsten open en vormen een vloeibare laag om het product. Het proces wordt dusdanig gereguleerd dat de opengebarsten poedercellen tijdens het afkoelen keihard worden. De eerste epoxy laag heeft een ruwe toplaag waardoor de tweede laag poedercoating zich goed kan hechten aan de epoxy. Als tweede laag poedercoating kan het product via een elektrostatisch proces worden voorzien van een polyester poedercoating. Ook deze laag gaat de oven in en ondergaat en vergelijkbaar proces totdat er een gladde, harde laag als eindresultaat overblijft. Door deze manier van poedercoating worden onze producten slag- en slijtvast, zien er mooi en kleurrijk uit en gaan aanzienlijk langer mee dan onbehandeld en/of enkellaags gecoat materiaal.

SamengevatPoedercoating en met name de epoxy poedercoating beschermt de zinklaag tegen aantasting van buitenaf. De zinklaag beschermt op zijn beurt de poedercoating tegen corrosievorming (roest) van binnenuit. Het is een perfecte synergie die de levensduur van onze producten aanzienlijk verlengt. En u de garantie geeft van langdurig plezier van onze producten!

Wie is onze partner op het gebied van verzinken en poedercoaten: